25 jun 2019

Los Sanjuanis 2019 vinun con agua

La viga y el campanariu la ilesia de Payu
Juntu a San Silveriu (Peñaparda), juerun tres los pueblus d'El Rebollal que dierun la bienvenía al Veranu con las sus fiestas, los Sanjuanis: Navafrías, Payu y Robrea. Asina, las fiestas el Solsticiu de Veranu trujun 11.4 l/m2 (litrus el metru cuadráu, sigún la AEMET, Agencia Estatal de Meteorología), aguas que jidun que la paella de Robrea la tuviesin del jadel baju tejáu.

Los Sanjuanis vinun, enos tres pueblus, con cosas apaecías. Asina, en ningunu faltarun, el 24 de Juniu, la misa en honol al Santu (San Juan), juntu a las procesionis que (polu menus en Payu) tuvun de sel más cortas pol mé'l agua. Tampocu no faltarun las vaquis conus incierrus a caballu y las capeas. Y tampocu no faltarun las verbenas a la nochi y los juegus pa los dagalis.
Procesión en Payu

Las tradicionis estuvun representás pol mé el levantamientu la Viga (Payu) o el Pinu (Robrea). Tampocu no faltó el fuegu, con el Capazu (Payu) y la Foguera San Juan (Navafrías), o el agua con el ritu las sieti juentis.

La música tradicional la pusun en Payu, andi José Benito Mateos "Txebe" animó, cona su gaita y tamboril, el conviti que se jidu dispués de la misa al Santu.

Con estus Sanjuanis, El Rebollal pasa las sus fiestas de bienvenía al Veranu, dejandu las de Villarrubias (Santu Ferinu, 26 d'Agostu) comu las únicas patronalis por celebral, en esti casu de despedía el Veranu y bienvenía al Tardíu.

NOTA: tóas las afotus son de los Sanjuanis de Payu. L'afotu de "Txebe" tocandu nel conviti la jiduSara Bayón (Payu)
"Txebe" tocandu nel conviti

Conviti en Payu

No hay comentarios:

Publicar un comentario